In 5 stappen naar een gezonde financiële planning

Je kent het gevoel wel. Er zijn enkele dure weken gepasseerd en je maakt het voornemen om het financieel even wat rustiger aan te doen. Even die portemonnee terug op adem laten komen. Makkelijk gezegd, moeilijker gedaan. Want al te vaak stel je vast dat ook van dit voornemen niet veel in huis is gekomen. En je was nochtans echt met de beste bedoelingen gestart.
Besparingtips

Hoewel besparen niet noodzakelijk een doel op zich moet zijn, is het vaak wel een kleiner of groter onderdeel van een gezonde financiële planning. En dan is het toch wel belangrijk dit goed te doen. Op die manier kan je geld “aan de kant” zetten voor later, voor een toekomstige droom. Of voor je eigen huisje. Kortom, doe het goed maar maak er zeker geen absurde wedstrijd van.

Hier zijn alvast vijf eenvoudige tips die je ongetwijfeld op weg zetten. Daarna is het aan jou.

1. Maak een budget

“Een doel zonder een plan is slechts een wens” is een bekende quote. Als jouw doel een gezonde financiële basis is, maar je hebt geen budget, dan zal jouw doel altijd een wens of een droom blijven. Dus maak je budget. Dat moet echt niet lang duren. Maar een korte blik op al je inkomsten en uitgaven doet vaak wonderen. Kijk waar de geldlekken zitten. Wat zegt het saldo van al je inkomsten minus je uitgaven? Trek de juiste conclusies en stel jezelf eventueel een doel. Waar wil je staan tegen wanneer? En vergeet zeker die buffer niet voor onverwachte kosten of uitgaven. Wedden dat je er meteen met rasse schreden op vooruit gaat?

2. Let op de kleintjes

Vijf euro per dag lijkt misschien kleingeld. Maar na één jaar is dat wel 1.800 euro. Of een erg mooie reis. En het zou toch jammer zijn om die droom of wens te laten varen omdat je niet op de kleintjes hebt gelet. Dus negeer ze niet en neem ze zeker mee in je budget. Een kleine snack gekocht? Een koffie voor onderweg? Noteer ze.

3. Liever cash dan kaart

Corona heeft het gebruik van cash geld serieus ontmoedigd. Op zich valt daar iets voor te zeggen. Maar als je een beter zicht wil op je uitgaven gaat er niets boven cash geld. Je steekt 100 euro in je portemonnee en je weet precies wanneer dat bedrag opgesoupeerd is. Met een kaart besef je dat niet. Die teller loopt altijd door. In dat geval is tijdig en correct opvolgen de boodschap.

4. Gebruik kortingen en aanbiedingen

Door bewust om te gaan met je financiën ga je automatisch meer letten op kortingen en aanbiedingen. Zeker in de supermarkt kunnen bewuste aankopen flink wat geld besparen. Kijk en vergelijk. Ook dit moet geen wedstrijd worden. Maar je zal meteen de deugd voelen van een goedkoper alternatief. Let wel dat je niet in de verleiding komt om producten te kopen enkel en alleen omdat ze in de aanbieding zijn. Bewust
kopen is en blijft altijd de boodschap.

5. Evalueer je situatie

Je financiële situatie en vooral je behoeften wijzigen regelmatig. Dus ook je planning. Vergeet dus zeker niet om je situatie af en toe opnieuw onder de loep te nemen en aan te passen indien nodig. Is dat abonnement dat je twee jaar geleden hebt afgesloten nog altijd interessant? Of misschien bestaat er voor dat ene product vandaag wel een goedkoper of beter alternatief? Uiteraard kan ook je gezinssituatie wijzigen, met nieuwe behoeftes als gevolg. Een nieuw budget dringt zich op.

Conclusie

Besparen is een proces dat continu in beweging is. Dus het is geen eenmalige oefening. Akkoord, het vraagt wat discipline en bewustzijn. Maar beeld je even in dat je hierdoor die reis waar je al zo lang naar uitkijkt wel kan maken. Zou dat niet mooi zijn? Je financieel welzijn gaat je dankbaar zijn.

Share:

Recente blogs

Eenvoudig boekhouden

DYO: Do your own accounting

De job van boekhouder en accountant staat al vele jaren in de top tien van knelpuntberoepen. En dat probleem gaat zich op korte termijn nog

Geld gezocht

Geld gezocht

Sinds enkele weken kan je elke woensdagavond op VRT1 kijken naar Geld gezocht. In dit programma helpen comedian Kamal Karmach en ex-K3 Kristel Verbeke enkele

De Finoloog in de pers

De Finoloog in de kijker

Eind september stonden we met De Finoloog tweemaal nadrukkelijk in de kijker. Leuk was dat. Zo kregen we de kans om ons aan een breed

De 7 lessen van de Titanic

De Titanic. Gezonken in 1912, na een aanvaring met een ijsberg. 1500 mensen kwamen om het leven. Niet meteen de associatie die je met je eigen project of onderneming wil maken. Toch vallen er heel wat lessen te trekken uit dit verhaal. Doe er je voordeel mee.