Geld gezocht

Geld gezocht

Sinds enkele weken kan je elke woensdagavond op VRT1 kijken naar Geld gezocht. In dit programma helpen comedian Kamal Karmach en ex-K3 Kristel Verbeke enkele koppels om hun financiën op orde te zetten. Vaak zijn het tweeverdieners met een behoorlijk inkomen die toch het einde van de maand niet halen. Met slapeloze nachten tot gevolg.

 

Als Finoloog zijn we blij met alle extra aandacht voor de financiële problemen bij vele koppels en gezinnen. Dus we zijn ook blij met een programma als Geld gezocht. Het is uiteraard allemaal een beetje geënsceneerd, met steeds een happy-end, maar het maakt het probleem tenminste bespreekbaar.

Tweeverdieners die het einde van de maand niet halen zijn geen uitzondering. Vaak wordt er lang getreuzeld om het probleem aan te pakken, of om hulp te zoeken. Over geld praten we niet graag. Het valt op in het programma dat er zelfs binnen de diverse huishoudens weinig over hun financiën wordt gepraat. Waarom toch niet?

De problemen zijn steeds erg herkenbaar, maar de oplossingen ook. En toch blijkt het zo moeilijk. Omdat we gewoontedieren zijn. Omdat het moeilijk is om ons gedrag aan te passen. Omdat we met vooroordelen zitten. Je even een spiegel voorhouden zoals Kristel en Kamal doen blijkt dan altijd weer choquerend te zijn, maar wel nodig om de juiste stappen voortui te kunnen zetten. En zelfs dan blijkt het moeilijk.

We geven enkele voorbeelden:

Dure merken 

Wat steeds terugkomt is dat men hervalt in de keuze voor dure merken. De zoon wil niets anders dan Coca-Cola drinken, de mama kiest steevast voor dure merkkledij en zelfs de poes zweert bij een duur premium merk. Tot het programma hen allen voor schut zet met een eenvoudige blinde test. 

Dit kunnen we iedereen aanraden. Als je overtuigd bent dat er één (duur) merk bovenuit steekt, doe de blinde test. Wedden dat je jouw merk er niet uit haalt en dat je de voorkeur geeft aan een goedkoper alternatief? 

Boodschappen

Over boodschappen doen zijn al vele boeken geschreven. Het is nochtans eenvoudig. Naast de keuze voor goedkopere huismerken zijn er nog enkele belangrijke regels:

  • Maak een lijstje en vermijd impulsaankopen
  • Kijk ook op de onderste en bovenste rekken voor goedkopere alternatieven
  • Winkel niet met honger
  • Doe je boodschappen één keer per week
  • Laat je kinderen thuis

Abonnementen

Een steeds wederkerende kost zijn de vele abonnementen die men, vaak zelfs onwetend, heeft. Neem ze eens één voor één onder de loep. Is elk abonnement haar geld nog waard? Zou je liever iets anders willen doen met dat geld? Opzeggen dan die handel. Je kan elke euro maar één keer uitgeven. Wees daarvan bewust en zoek voor jezelf uit waar jouw voorkeur ligt. 

Conclusie

Naast dure merken, boodschappen en abonnementen zijn er nog heel wat zaken waar je heel eenvoudig op kan besparen. Geef jezelf een doel en zorg dat je daar controle over houdt. Waar wil je voor sparen? En als het je niet alleen lukt, wat geen uitzondering is, laat je dan begeleiden. Het is een investering in jezelf en je gezin die je zoveel gelukkiger maakt. 

Share:

Recente blogs

Eenvoudig boekhouden

DYO: Do your own accounting

De job van boekhouder en accountant staat al vele jaren in de top tien van knelpuntberoepen. En dat probleem gaat zich op korte termijn nog

De Finoloog in de pers

De Finoloog in de kijker

Eind september stonden we met De Finoloog tweemaal nadrukkelijk in de kijker. Leuk was dat. Zo kregen we de kans om ons aan een breed

De 7 lessen van de Titanic

De Titanic. Gezonken in 1912, na een aanvaring met een ijsberg. 1500 mensen kwamen om het leven. Niet meteen de associatie die je met je eigen project of onderneming wil maken. Toch vallen er heel wat lessen te trekken uit dit verhaal. Doe er je voordeel mee.

Besparingtips

In 5 stappen naar een gezonde financiële planning

Je kent het gevoel wel. Er zijn enkele dure weken gepasseerd en je maakt het
voornemen om het financieel even wat rustiger aan te doen. Even die
portemonnee terug op adem laten komen. Makkelijk gezegd, moeilijker gedaan.
Want al te vaak stel je vast dat ook van dit voornemen niet veel in huis is
gekomen. En je was nochtans echt met de beste bedoelingen gestart.