De 7 lessen van de Titanic

De Titanic. Gezonken in 1912, na een aanvaring met een ijsberg. 1500 mensen kwamen om het leven. Niet meteen de associatie die je met je eigen project of onderneming wil maken. Toch vallen er heel wat lessen te trekken uit dit verhaal. Doe er je voordeel mee.

Bij ons op kantoor staat een grote Titanic te pronken. Minutieus gebouwd in Lego. En die roept wel eens vragen op bij klanten. “De Titanic? Die is toch gezonken?” Ik antwoord dan steevast: “Klopt. Die is gezonken. Nochtans was de ontwerper overtuigd dat de Titanic niet kon zinken. Je ziet maar. En laat dat alvast je eerste les zijn.”

Je eigen project voelt aan als je eigen kind. Het is het mooiste van de wereld. Je bent er dag en nacht mee bezig en je voelt je apetrots als je eraan denkt. Doordat je er zo verliefd op bent, zie je niet wat er allemaal fout kan lopen. Fouten die, zoals in het geval van de Titanic, fataal kunnen zijn.

Zinken? Onmogelijk

Zo was er dus de overtuiging dat het schip niet kon zinken. Hoe kan je correct omgaan met risico’s als je denkt dat je onoverwinnelijk bent? Zoals de reddingssloepen bij de Titanic die van 64 naar slechts 20 waren teruggebracht. Waarom zou je geld investeren in iets dat je toch niet nodig hebt? Tot het ondenkbare gebeurt.

En er zijn nog meer lessen te trekken uit het verhaal uit 1912. Zo bleek uit onderzoek dat de snelheid tijdens het varen tussen de ijsrotsen veel te hoog was. De kapitein zag hierin geen problemen, ook al werd hij door zijn bemanningsleden hiervoor gewaarschuwd.

Toen de Titanic de ijsrots raakte werd het probleem eerst onderschat. Het schip was zo goed gebouwd dat het nog perfect kon doorvaren. Dat dacht men alleszins. Zo ging veel kostbare tijd verloren en werd het probleem alleen maar groter. Bovendien was duidelijk dat er geen eenduidig plan klaar lag met procedures. Veel van die procedures kwamen er pas na de ramp. Een veel gemaakte fout. Begrijpelijk maar gevaarlijk.

7 stappen naar succes

Een project tot een goed einde brengen gaat vaak vanzelf. Je kent je vak en je weet hoe het moet. Wat kan er gebeuren? En toegegeven, je kan niet op alles voorbereid zijn. Maar het loont af en toe de moeite om hierover toch even na te denken. Wat als? Het gaat in vele gevallen niet nodig zijn. Maar één keer is voldoende om je schip te redden, om niet te eindigen zoals de Titanic.

Veel succes met je vaart.

Les 1: Wees overtuigd dat je niet onoverwinnelijk bent
Les 2: Zorg dat de grote risico’s vanaf dag één zijn afgedekt
Les 3: Neem geen onnodige risico’s
Les 4: Omring je met de juiste mensen en luister naar hen
Les 5: Onderschat je problemen niet en neem meteen actie om ze op te lossen
Les 6: Zorg dat de procedures duidelijk zijn
Les 7: Leer van je fouten

Share:

Recente blogs

Eenvoudig boekhouden

DYO: Do your own accounting

De job van boekhouder en accountant staat al vele jaren in de top tien van knelpuntberoepen. En dat probleem gaat zich op korte termijn nog

Geld gezocht

Geld gezocht

Sinds enkele weken kan je elke woensdagavond op VRT1 kijken naar Geld gezocht. In dit programma helpen comedian Kamal Karmach en ex-K3 Kristel Verbeke enkele

De Finoloog in de pers

De Finoloog in de kijker

Eind september stonden we met De Finoloog tweemaal nadrukkelijk in de kijker. Leuk was dat. Zo kregen we de kans om ons aan een breed

Besparingtips

In 5 stappen naar een gezonde financiële planning

Je kent het gevoel wel. Er zijn enkele dure weken gepasseerd en je maakt het
voornemen om het financieel even wat rustiger aan te doen. Even die
portemonnee terug op adem laten komen. Makkelijk gezegd, moeilijker gedaan.
Want al te vaak stel je vast dat ook van dit voornemen niet veel in huis is
gekomen. En je was nochtans echt met de beste bedoelingen gestart.